dilluns, 19 de juliol de 2010

Wilde per a celebrar


Per a celebrar la publicació de l'entrada número 25 de Les deixalles de l'arnadí he decidit dedicar el post a l'incombustible Oscar Wilde.

El rei de la vida, com ell mateix es denominava, era un dels màxims exponents del dandisme, eixe magnífic moviment de decadència sorgit a l'Anglaterra del segle XVIII en el qual els membres vestien de forma elegant (inclòs excèntrica) i  es posicionaven en una actitud desganada enfront el gust popular. El dramaturg irlandès es va entregar a la vida errant de les tertúlies filosòfic-literàries dels cafès freqüentats per les personalitats del món de la cultura victoriana entre núvols de fum de cigarrets, parets amb papers pintats i copes de brandy.

La seua escèptica genialitat i la seua orientació sexual va esdevindre un escàndol i l'espurna de la seua caiguda amb l'acusació de sodomita per part de John Sholto Douglas, progenitor del seu amant, Lord Alfred Bruce Douglas, mitjançant una nota dirigida a  l'escriptor en la que es llegia "To Oscar Wilde posing as a somdomite", que d'una altra forma seria: "A Oscar Wilde, que presumeix de sodomita".    
Els dies a l'humida i fosca cel·la a la qual va estar empressonat durant dos anys l'arruinaren en tots els sentits de la paraula. La darrera manifestació del seu enginy en aquest temps de reclusió foren De Profundis i The Ballad of Reading Gaol.
El final d'aquest mestre de l'estètica va fer confluir el seu sentiment de marginació durant tota la vida amb la seua mort a la bohèmia París en completa soledat.

Avall vos he deixat un fragment del programa radiofònic La rosa de los vientos dedicat a la biografia del dandy més cèlebre (junt a Lord Byron, he de puntualitzar). A més, si voleu (re)llegir un recull de les frases que més m'entusiasmen de l'autor (per supost, una selecció molt breu en relació a la infinita quantitat de frases de Wilde) podeu picar-hi.
"A mí dadme las cosas superfluas que cualquiera puede tener las necesarias."

"Amad al arte por sí y entonces todo lo demás se os dará por añadidura."

"Amarse a sí mismo es el comienzo de un idilio que durará toda la vida."

"Cada acierto nos trae un enemigo. Para ser popular hay que ser mediocre."

"Cuando la gente está de acuerdo conmigo siempre siento que debo de estar equivocado."

"Día fatal aquél en que el público descubrió que la pluma es más poderosa que el adoquín, y puede ser arma más ofensiva."

"El crítico es el que puede traducir de un modo distinto o con un nuevo procedimiento su impresión ante las cosas bellas."

"La belleza es muy superior al genio. No necesita explicación."

 "La fuerza de las mujeres depende de que la psicología no puede explicarla. Los hombres pueden ser analizados; las mujeres sólo pueden ser amadas."

"Si usted quiere saber lo que una mujer dice realmente, mírela, no la escuche."

4 comentaris:

 1. Molt interessant l'article! Encara que no l'he vist existeix un biopic de l'any 1997 anomenat "Wilde" protagonitzat per Stephen Fry (físicament molt semblant) i el repartiment compta, a més, amb Jude Law, Vanessa Redgrave i Tom Wilkinson. Si la veu podries escriure un post dels teus! :D!

  Emili

  ResponElimina
 2. Vaja! No ho sabia!!! M'agrada molt Stephen Fry!!! La veuré de segur!!! Gràcies per la recomanació!!! De moment et deixe ací un vídeo d'aquest actor junt a Hugh Laurie d'un programa que feren plegats a la televisió britànica i que no té desperdici!!! http://www.youtube.com/watch?v=tUoBw3ajjyM&feature=player_embedded

  ResponElimina
 3. L´Stephen Fry sembla haver nascut per interpretar Wilde. Ai, De Profundis... quins records... Encara no sé per qúina raó escollírem aquest nom per al programa d'entrevistes (m'estic fent un embolic amb el teclat alemany...)

  ResponElimina
 4. LaiO: quin honor rebre un comentari des d'Alemanya!!! Com va per allà? No crec que faça la calor d'ací jejeje!!! Pots enviar-me una postal? Seria genial!

  ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...