dilluns, 2 d’agost de 2010

Schneewittchen


El primer dels clàssics de la meua sèrie de contes perversos és el clàssic Blancaneus o en el seu títol original Schneewittchen ... La versió més coneguda del conte és la dels germans Grimm, (la versió dels quals podeu llegir ací) no obstant, tenint en compte que es dedicaven a arreplegar llegendes del folk popular es dedueix que ja es contava generacions enrere. 
Val! La versió que majoritàriament es coneix és la de Disney (oh!) però discrepa molt en les narracions originals (sobretot la del Pentamerone, del segle XVI) que en una mena de conte compendi, ahi va...

"Hi havia una vegada una reina que a un matí d'hivern es trobava al llindar d'una finestra del seu castell cosint. En una distracció es va punxar el dit i veient la sang sobre la gespa nevada va desitjar tindre una filla de pell blanca com la neu, llavis vermells com la sang i cabell obscur com el banús. Va nàixer Blancaneus i al poc després va faltar sa mare. Així va arribar l'envejosa madrastra que consultava al seu espill màgic qui era la més bella del regne obtenint sempre per resposta la seua fillastra. Així va enviar un servent a que li duguera el cor de la nena però commogut li va entregar el d'un cèrvol que la reina es va menjar.Blancaneus fuig al bosc on troba set nanets que la cuiden a canvi que siga mestressa de sa casa. 
La reina, al preguntar a l'espill sobre la seua bellesa, descobreix que la nena està viva i l'intenta assassinar de tres formes

 La primera es disfressant-se de vendedora ambulant, així li prova una cinta de seda al coll que apreta per asfixiar-la i fuig. Quan els nanets tornen a casa salven a la jove que està inconscient. La segona és enviant una pinta enverinada que fa desdesmaiar Blancaneus, però de nou és salvada pels nanets. La tercera és amb una poma que lluny d'estar enverinada, és un fruit normal però la protagonista dóna un mos massa gran i se li queda parat tallant-li la respiració. Els nanets no saben que ha passat i la donen per morta. Així la posen a un taüt per soterrar-la però pel camí rellisquen fent caure el cos i treient el mos aturat en la gola amb un tro. És d'aquesta forma com torna a la vida i no amb cap príncep blau, verd o groc!"

La versió dels  Grimm conta que un príncep la desperta i que es casa amb Blancaneus al seu regne. La madrastra, en qualitat de soberana, arriba a una festa al seu palau ignorant el matrimoni.  La jove protagnista, en veure-la, conta tot al rei i aquest castiga a la reina posant als seus peus un parell de sabates de ferro al roig viu amb els que la fa ballar fins caure morta.

És per a tindre en compte la versió de Disney (magnífica pel·lícula, tot s'ha de dir) ja que la bruixa, en enverinar la poma veu que l'antídot és el primer bes d'amor però crida entusiasmada que serà impossible ja que "els nanets la soterraran viva!", un xic sàdic també...

Malgrat tot, el punt més curiós darrere de la llegenda de Blancaneus és el descobriment per part d'un grup d'investigadors alemanys sobre la seua veritable existència o, almenys, la vida d'un personatge real que va inspirar el conte: la  comtessa Maria Sofía Margarita Catalina Von Erthal.

Si vos abelleix saber la veritat sobre l'espill màgic i la Blancaneu piqueu a aquest enllaç, paga la pena.

4 comentaris:

 1. doncs no és moco de pavo això de les sabates de ferro al roig! martiris dignes de la Inquisició! si Disney fera les pelis tal qual com els contes... XD aniria a secció adults segurament. Després dels tradicionals de per ací, et recomane una miradeta als de les mil i una nits ;)

  ResponElimina
  Respostes
  1. Vaig estudiar per damunt les mil i una nits :D! És una capsa de sorpreses (paradòjicament està escit segons un sistema anomenat de capses o encaixonament jejeje)! I ja em posaré amb els contes, en tinc moltes ganes!

   Elimina
 2. Je,je m'agraden més les versions originals :D

  ResponElimina
  Respostes
  1. Insuperables! Però a anys llum del que ens ha arribat!

   Elimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...