dissabte, 4 de setembre de 2010

L'eròtica del període Edo


Tot i que puga semblar mentida aquesta estampa japonesa va ser pintada cap al segle XVIII per Katsushika Hokusai, també conegut al llarg de la seua vida professional com Shunro, Sori, Kako, Taito, Gakyonjin, Iitsu i Manji. 
Aquest dibuixant, pintor i gravador japonès que va viure al període Edo deixà una gran col·lecció de targetes surimono, llibres il·lustrats, il·lustracions d'antologies de versos, pintures a mà, llibres d'esbossos i llibres eròtics pels quals va provar de superar al millor gravador de figures femenines, Utamaro introduint la gamma cromàtica occidental i la tècnica de la perspectiva lineal.

Tot i així m'agradaria centrar-me a l'interès que em desperta l'estampa. Esclar que a Occident també hi havia gravats i dibuixos eròtics però resulta tan diferent pel que fa a la complexió física, el punt de vista i la mateixa representació dels òrgans sexuals que em té totalment fascinada! Des de la egocèntrica cultura occidental podríem, fins i tot, dir que els personatges no gaudeixen, és més, no tenen el protagonisme de l'escena sinó que es veuen superats pels genitals representats amb un gran mida i tot luxe de detalls...realment sóc una profana total en la matèria (cosa a la que intentaré posar solució el més aviat possible) però tinc un gran interès en esborrar eixa imatge que percebem dels rostres tan freda ja que estic segura que estem davant d'una de les representacions més tòrrides i porno-eròtiques del moment!

Seria fantàstic saber també que en penseu al respecte!

Si teniu curiositat i en voleu veure més estampes de la sèrie eròtica de Hokusai podeu picar ací.

5 comentaris:

 1. Aquesta entrada sembla una columna divulgativa del suplement d'un periòdic de nivell! Un plaer ampliar la meua cultura general amb la teua amanida de coneixements!

  U.

  ResponElimina
 2. La verdad es que me he quedado totalmente fascinada con la pequeña galería de imágenes del autor. Me sorprende la representación tan explícita con que se refleja el acto sexual, sobre todo en aquellos tiempos. No sabría decir si la cultura japonesa ha retrocedido en cuanto a la representación de estas escenas, ya no en papel, sino en medios audiovisuales como el cine.
  Creo que no he visto hasta ahora mejor representación del 'aquí te pillo y aquí te mato'.
  Por último, creo que la estampa de la mujer y el pulpo es digna de análisis.

  ResponElimina
 3. Relamente el cine no se ha retrasado respecto a estas representaciones, da un vistazo a "El imperio de los sentidos" o "El imperio de la pasión" de Nagisa Oshima.
  La estampa de la mujer y el pulpo es muy famosa, se titula "El sueño de la esposa del pescador" y pertenece al género ukiyo-e o "tentacle rape". Al resurgir el shintoísmo (religión que adoraba los espíritus de la naturaleza) el animismo se manifestó, entre otras cosas, en representaciones zoofílicas, como los netsuke (estatuillas).

  ResponElimina
 4. xè xè! doncs pense al respecte que m'has tocat la fibra sensible! els erotismes exòtics m'encanten, i els japonesos tenen un especial refinament (igual que una especial perversió ;) la del polp és tremenda XD ) Personalment, m'he informat més sobre els erotismes de la Índia o del món arabo-islàmic, dels quals em toca parlar un poquet més al blog, que els tinc abandonats. Per altra banda, a l'Europa de l'època (la meua amada Venècia sempre fou un oasis liberal), inclús més a l'Europa medieval, hi havia per ahi més erotisme del que ens pensem. El problema estava a la persecució de l'esglèsia, la inquisició i demés, però sobre tot, a partir de Trento (l'edat mitjana era prou més calenteta). Ahi al blog tinc penjada una sèrie renaixentista de gravats eròtics. Pel que fa a l'ukiyo-e, va treure Bancaixa amb ocasió d'una exposició un llibre que està prou bé, imagine que el coneixeràs, es diu Budisme: monjos, comerciants i samurais.

  PD: per cert, coneixes... shunga? www.shunga.es

  ResponElimina
 5. Ja he vist els gravats al teu bloc. Fa poc em vaig fer amb un llibre de Taschen anomenat Pussycat amb representacions artístiques de tot tipus. I no en tenia coneixement del llibre que dius Budisme: monjos, comerciants i samurais. Donaré una ullada a veure el preu! :D!
  I no coneixia la web shunga, és molt interessant!
  Salutacions!

  ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...