divendres, 1 d’abril de 2011

Salomé


Yo era tímido como un niño.
Ella, naturalmente, fue,
para mi amor hecho de armiño,
Herodías y Salomé...
Rubén Darío, Canción de otoño en primavera

Salomé és un dels personatges del Nou Testament més sensuals que es poden trobar a la Bíblia concretament als Evangelis de Mateu (14: 6-12) i Marc (6: 21-29). 
Presupose que tots conegueu la història però vos en faig cinc cèntims: Salomé, filla d'Herodes Filip i Heròdies (el nom estava de moda) es va convertir en fillastra d'Herodes Antipas en casar-se la seua mare amb ell sense haver enviduat, divorciat, etc. La qüestió és que sant Joan Baptista es dedicà a predicar l'adulteri fins treure de polleguera Herodes i fou empresonat en provocar la crispació del poble envers la parella. Malgrat que Heròdies pressionà una vegada i altra el rei per executar el Baptista, aquest s'hi negava per a no despertar la ira popular. No obstant això, un sensual ball de l'atractiva fillastra el va deixar entre l'espasa i la paret ja que li havia promès el que desitjara, cosa a la que va respondre per volutant de la seua mare amb la famosa frase "Vull el cap del Baptista en una safata d'argent" (quin detall).

Per què em fascina? Per la seua dualitat: mentre alguns la titllen de l'assassina i instigadora altres la  creuen una víctima titella de sa mare. El cas és que Salomé assoleix el que vol amb l'ajuda de la seua dansa (i evidentment el seu cos espectacular), una mena d'antecedent del striptease a l'antiga que consisteix a treure's un per un els diferents vels que conformen el seu vestit fins quedar gairebé nua.
Femme faltale o no, sempre m'han entusiasmat les seues representacions, com la de la fotografia que teniu a dalt. Les pel·lícules mudes són especialment encisadores tractant aquest tema amb aquella expressivitat i aquells vestits (si se'ls pot dir així ja que gairebé són quatre collars de perles que cobreixen alguns punts del cos). Fantàstiques!

D'aquesta dona llegendària sorgiren obres magistrals tant al terreny de la literatura, com la pintura, la cinematografia, etc. i sols per esmentar un dels més importants exemples trobem Salomé, l'obra teatral d'un sol acte del gran Oscar Wilde; l'òpera de Strauss famosa pel passatge de la Dansa dels set vels; els fantàstics films de Charles Bryant, William Dieterle o Carlos Saura i, com no, les pintures de Moreau (aquesta em fascina especialment), Ticià, Massés, Beardsley o Klimt i que podeu veure picant una mica més avall.

En teniu vosaltres cap personatge llegendari/històric pel que sentiu una atracció especial?

Ací vos deixe el vídeo on Rita Hayworth balla la dansa dels 7 vels...


Salomé de Moreau


Salomé amb el cap de sant Joan Baptista de Ticià


Salomé de Beltrán Massés


Salomé de Beardsley

 Salomé amb el cap de Sant Joan Baptista de Klimt

7 comentaris:

 1. Anem a pams:
  1) Quin tros de dona la Rita!
  2) Lilith com a personatge femení
  3) Artús com a masculí
  com a llegendaris, els històrics no tels dic que sóc un friki :D
  i segurament d'aquí a uns dies me'n recordaré de més

  ResponElimina
 2. Alyebard: ok, anem a pams XD!

  1. Totalment d'acord!
  2. La primerafemme fatale sobre la terra, mai millor dit. I demanar a Adam que ella volia posar-se al damunt a les relacions sexuals? Oh, quina barbaritat per a la nissaga dels humans! Per aquesta insurgència la feren fora i va vinre Eva...jajaja! M'encanta Lilith!
  3. Algun dia faré sobre Artús un escrit amb les hipòtesis que existeixen al voltant de quina persona era en realitat, crec que es barallaven 4 més o menys...

  I per favor, els històrics me'ls has de dir!!! No em pots deixar així ;D!

  ResponElimina
 3. Tu ho has volgut, si després no em vols dirigir la paraula...

  1) En Reinhard "Teddy" Suhren
  2) L'Alan Turing

  I en queden molts més...;D De cada període històric en puc trobar un :P

  ResponElimina
 4. Inquietante fotografía la que has escogido para ilustrar la entrada ... Yo no me hubiese dejado fuera del inventario la Salomé/Judith de Klimt. En cualquier caso, gran entrada! ;)

  ResponElimina
 5. Ai, per a mi Salomé sempre serà la de Wilde; ni psicòpata ni instrument de sa mare: simplement per ressentiment.

  Pel que fa a personatges, més que històrics són els literaris els que m'han marcat. Ara em vénen al cap dos:

  - la criatura de Frankenstein; podria dir que la Mary W. Shelley ha estat una de les grans influències de la meua vida.

  - Cyrano de Bergerac, el personatge creat per Edmond Rostant a partir de l'autèntic Cyrano. No podria dir quantes vegades l'he fullejat.

  Ja ho sé, són gairebé el mateix.

  ResponElimina
 6. Alyebard: Pel que fa a Suhren res a dir. Però pel que fa Turing em sembla un bon personatge, els matemàtics sempre m'han intrigat ja que joen sóc tan roí en aquesta disciplina, per què hauria de resultar tan freak? XD! I si tens una estoneta per mi et pots passar i deixar-nos un per dècada, jo encantada! :)!

  Marta: Cierto, ha sido un gran fallo dejarla fuera ¡Ya está solucionado ;D! La foto de la entrada la tenía en mi almacén particular de recursos para el blog así que la vi y me inspiró hablar sobre Salomé. A mí me encanta, es siniestra y erótica.

  laiO: no esperava un altre que no fóra Cyrano ;D! I no crec que siguen el mateix, però això em donaria per a una altra entrada i un debat XD! Almenys Cyrano sabia perquè la gent el "refusava".

  ResponElimina
 7. També ho dedueix la criatura d'en Frankenstein.
  Cert q són diferents; tenen una filosofia de vida ben diferents. Però les circumstàncies són diferents: no es pot comparar la "deformitat" d'un amb la de l'altre.

  ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...