dissabte, 17 de setembre de 2011

Apol·lònia


Avui parlem d'Apol·lònia d'Alexandria, clar que sí.

Primer que tot, la meravellosa fotografia que teniu a dalt és d'Erwin Olaf (ja esmentat a Poppea) en una sèrie de 2008 dedicada als llenços dels genis Zurbarán, el Greco, Sánchez CotánCaravaggio i Murillo.

Sempre m'ha apassionat la iconografia i iconologia de les imatges sagrades i aquesta figura femenina em fascina, entre altres. Apol·lònia es representada amb unes tenalles sostenint una dent com a símbol del seu martiri (també pot tindre una safata mostrant les dents arrencades) a més de la palma, emblema per excel·lència dels sants martiritzats. És interessant assenyalar que, segons Louis Réau, la santa fou martiritzada el 249 a una edat avançada, tot i que és representada com una jove virginal.

Segons Dionís, bisbe d'Alexandria (247-265), el poble la va apedregar a la boca per negar-se a retre culte a ídols pagans, motiu pel qual va perdre totes les seues dents. No obstant, una versió posterior muta aquesta primera per un martiri a mans d'un botxí que li extrauria els queixals amb unes tenalles un a un. En qualsevol cas, la dona es va llençar a les flames d'una foguera abans de negar la seua fe. El bisbe Dionís descriu el martiri en una carta a Fabio, bisbe d'Antioquia; d'aquesta lletra es preserven fragments al Eusebius Historia Ecclesiae. 


«En aquest temps Apolonia, parthénos presbytis, era considerada important. Aquests homes la van agafar i amb repetits cops van trencar totes les dents. Llavors van amuntegar pals i van encendre una foguera fora de les portes de la ciutat, amenaçant amb cremar-la viva si ella es negava a repetir, després d'ells, paraules impies, com blasfèmies contra Crist o invocació a déus pagans. Per petició pròpia, va ser lleugerament alliberada, saltant ràpidament en el foc, cremant-se fins a la mort ».

Patrona dels dentistes i objecte d'oració durant malalties dentals, les relacions entre sant-martiri-representació-culte sempre m'han encisat (no en el sentit morbós del terme, esclar); i no deixa de posar-me els pèls de punta el fet que tortures així tingueren lloc i que, si més no, persistisca el culte al martiri (a saber santa Llúcia, sant Bartomeu, santa Caterina d'Alexandria, etc.). Al cap i a la fi, les premisses del Concili de Trento passaren fa temps i, en tot cas, haurien de romandre les accions misericordioses de les figures (Misericòrdia i no sacrificis, vull; Oseas) i no pas el costat truculent de l'hagiografia.

Bé, i pare ja que m'estic posant impossible i açò acabarà semblant un treball per a classe!

Que s'heu encomanat vosaltres alguna vegada a un sant/patró per algun motiu en especial? O, més aviat, heu preferit invocar al panteó egipci? XD!

Per a més representacions d'aquesta figura sagrada, piqueu ací baix.

6 comentaris:

 1. Jo m'encomane a la Mare de Déu de Sales cada volta que he de triar vestit nou per a la seua provessó..... no he de consentir que si els provessoneros i provessoneres suecanes em tilden de mal vestida... aixo on sa vist eh?


  I per una altra banda he de afegir.............

  BUFES ROGES DEL PUNT http://3.bp.blogspot.com/_UgNhV3_HSEM/S9o06FZVygI/AAAAAAAAAzE/l01qMKJKXwk/s1600/homero.gif

  ResponElimina
 2. Núria: JAJAJAJAJA!!! Insuperable resposta! Amén al que dius!!! De tu mai de la vida podran dir que vas mal vestida (siga el dia de la processó o no!)

  VISCA LES BUFES DEL PUNT!!!

  ResponElimina
 3. M'ha cridat l¡atenció el nom Apol·lònia, pel Godfather, la dona que va tindre el xic quan estava a Sicília... no sabia la història de la santa. Pel que comentes de si ens encomanem a alguna santa... la veritat és que no, però a deesses gregues.... un fum de voltes!!!

  ResponElimina
 4. Lisa: És un nom molt bonic! Deesses gregues, interessant, alguna en especial? Jo m'encomanaria a Atenea o Artemisa més aviat!

  ResponElimina
 5. Jo segons el dia baixen tots els Sants, el Panteó Greco-Romà i l'Egipci.
  Gran devot de la Deessa Blanca.

  ResponElimina
 6. Alyebard: jajajaja! Tu sí que estaràs protegit per totes bandes XD!!!

  ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...