divendres, 7 d’octubre de 2011

MocadoràEstimats i estimades, m'he passat una setmana fent règim i passant gana per a no perdre ni un gram així que de malícia masoquista, dedique aquesta entrada a una tradició valenciana que sempre celebrem el 9 d'Octubre, coincidint amb la nostra Diada Nacional del País Valencià: la mocadorada o mocadorà de Sant Dionís.

La tradició simplement consisteix en un regal per part dels homes a les seues parelles consistent en uns massapans crus embolicats a un mocador i  que representen les fruites i hortalisses de l'horta de València, i que al seu torn envolten dues figures més grans fetes de massapà cuit: la piuleta i el tronador.
L'origen de la tradició es troba a L'Edat Mitjana, quan les ciutats homenatjaven els convidats, amb una vaixella d'argent plena de viandes (tradició originalment bizantina). A partir del segle XV la ciutat de València va començar a regalar vaixelles de ceràmica de Manises i Paterna que contenien dolços de sucre  posats de moda arran de la introducció del cultiu de la canya de sucre al Regne de València
El present es va popularitzar entre els valencians i va derivar en un regal pel 9 d'Octubre, ja que, segons conta la llegenda, els massapans representen els fruits de l'horta de València que les valencianes van oferir a Jaume I i a la reina Na Violant d'Hongria el 9 d'octubre del 1238, quan van entrar a València després de la conquesta. M'encanta! 
Resumint, malgrat haver estat suprimida la celebració del 9 d'Octubre pels Decrets de Nova Planta, la festa de Sant Donís va persistir amb els tradicionals festivals pirotècnics. La vespra del 9 d'Octubre de 1526 va haver-hi un accident en el qual van morir 9 i es cremaren 20 cases pel Mercat. Aleshores, Carles III va prohibir fabricar pirotècnia i en resposta, els forners valencians van idear uns dolços de massapà que representaven els coets prohibits, i els van donar forma de petards i piules (tot i que també representaven els òrgans sexuals masculins i femenins per la seua forma característica). Aquesta part també és molt interessant!
A partir del segle XIX es va populartizar embolicar els dolços en un mocador, la qual cosa, ha acabat per donar el nom a la festivitat. 

Celebreu aquesta festa? Espereu que vos en regalen o espereu regalar-ne?

Bon Sant Dionís i millor Diada Nacional del País Valencià!


P.S. Ja m'havera agradat que el cartell estiguera en la nostra llengua, però no ha pogut ser.

14 comentaris:

 1. Gran entrada, Theresia! Desconeixia per complet l'origen de la tradició i només havia sentit campanes d'alguns trets històrics. A més de didàctic és pedagògic i, per tant, molts profes i mestres faran ús del teu article per il·lustrar "la prole". Jo, el primer!

  ResponElimina
 2. Emili: Ale doncs! Si el pots fer servir, més que satisfeta quede! ;D!

  ResponElimina
 3. Theresia, al teu bloc sempre s'aprenen coses noves, ets una font inesgotable de saviesa. Gràcies per il.lustrarmos.
  pd: encantat d'haver-te conegut en persona.

  ResponElimina
 4. Adrián: I ara saviesa! Que en seràs d'exagerat! XD!
  També encantada d'haver-te conegut personalment, ha estat molt graciós!

  ResponElimina
 5. Mira una tradició més que no coneixia. No si al final vinc a València i rodalies ja me les sabré totes :D

  ResponElimina
 6. Sempre em deixo les maleïdes comes XD

  ResponElimina
 7. Alyebard: XD!!! A mi m'agrada la tradició malgrat no haver-ne menjat mai el massapans ni haver rebut mocador, XD!

  ResponElimina
 8. Pero Theresia com pot ser que ningú t'hagi regalat mai una mocadorà??? segur que si poses un anunci t'apareixen 40.000 pretendents amb la seva mocadorà corresponent.
  Mira que se quedar be ajajaja, bueno ademes es tinc raó jajaja, que pases bona setmana.

  ResponElimina
 9. Adrián: No home! XD, no és exactament així! Un any, servidora fa règim; altre estàs de viatge, altre bla bla bla...però mira, així em quede de moment. Però no perdo l'esperança (i si no, me'l compraré jo jejeje).

  Ara sí, gràcies pels teus afalacs XD!

  ResponElimina
 10. Que és tradició tipus rosa de Sant Jordi, que es dona a qui t'agrada? o a la parella?

  ResponElimina
 11. Alyebard: efectivament, es dóna a l aparella o persona que t'agrada! Malauradament, l'home normalment no pot esperar res (com que a sant Jordi teniu un llibre :D)!

  ResponElimina
 12. Home, si tenen formes fàl·liques sempre se li pot oferir un "polvoron" XD

  ResponElimina
 13. Alyebard: tot és proposar-ho a Tradicions i costums XD!

  ResponElimina
 14. On he d'enviar el mocador?, a no que estàs a règim XD (o novio gelòs) XD XD.

  ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...